Faik Konitza

Bibliographie

Liens

Bektachis – een andere Islam

Konitza vzw nodigt u op de vertoning van de documentaire film van Manuel Poutte op zaterdag 14 april 2018 – 19u30: Bektachis – een andere Islam

In de aanwezigheid van de regisseur

Synopsis :

Door de reis van Redouane, een jonge Belg van Marokkaanse afkomst, die werd uitgenodigd door zijn vriend Ilir, een jonge Frans van Albanese afkomst, zullen we een andere manier om vandaag moslim te zijn ontdekken.

Deze film gaat in op een onderschatte stroming van de islam, een stroming die bijzonder open en tolerant is: het bektashisme: een stroming van grote moderniteit die zich sinds de 13e eeuw vooral in Albanië heeft ontwikkeld.

Volgens UNESCO loopt de Islam Bektashi de  moderniteit voor: met de woorden van de dertiende eeuw brengt Haci Bektas Veli, de heilige stichter van deze stroming, ideeën over die acht eeuwen later voor velen samen zullen vallen met de Universele Verklaring van mensenrechten (1948).

Manuel Poutte is een Belgische scenarioschrijver, producent en regisseur. Hij studeerde af in de filosofie en vervolgens aan de Vrije Universiteit van Brussel en was ook componist en muzikant van de groep new wave Bernthøler (1981-1985).

Hij is medeoprichter van het productiebedrijf Lux Fugit Film, opgericht in 1992.

Aan het begin van deze film stelt de regisseur zich vragen over de opkomst van het islamitische extremisme. Daarna drukte hij zijn verlangen uit om clichés te bestrijden eveneens een nieuwe stroom van de islam, die  van Soefi en vooral van Bektachi te ontdekken.

Deze onderschatte, bijzonder open en tolerante stroming van de islam heeft zich voornamelijk ontwikkeld in Albanië en in enkele regio’s van Turkije.

Om hem beter te informeren over zijn religie van oorsprong, en na de recente gebeurtenissen in verband met de aanslagen die de wereld deden schudden, stelt ILJIR, een Fransman van Albanese origine, voor aan REDOUANE, een Belg van Marokkaanse afkomst uit Molenbeek te vertrekken naar Albanië, op de pelgrimstocht naar Tomor Berg, waar tienduizenden Bektachi elk jaar samenkomen om een zeer tolerante islam te vieren.

Ondanks zijn terughoudendheid over deze stroming van de islam aanvaardt REDOUANE de uitnodiging. Door hun reis gaan we kennismaken met het volk Bektachi, hun geschiedenis en hun realiteit in de hedendaagse wereld.

Door hun reis, hun getuigenissen en hun discussies ontdekken we een andere, zeer open interpretatie van de islam. Volgens UNESCO loopt de Islam Bektachi de  moderniteit voor: met de woorden van de dertiende eeuw brengt Haci Bektas Veli, de heilige stichter van deze stroming, ideeën over die acht eeuwen later voor velen samen zullen vallen met de Universele Verklaring van mensenrechten (1948).

Een documentaire film van Manuel Poutte 
Productie: Lux Fugit Film in coproductie met Paris Production en RTBF 
Voor meer info : http://www.luxfugitfilm.com/ 
Adres: Joods Sociaal Dienst, Ducpétiauxlaan 68, 1060 Sint-Gillis
Info en reservatie: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  / This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  Tel : 0496 76 62 21 
Toegang gratis; Open bar; Avondeinde: 22uur

 

Agenda

Balkan Trafik!

Street Art inauguration

Friday 17 May 2024, 15h00

Rue de Flandres 65,

1000 Brussels 

----------------

L'association en images

Cakes.jpg

Archives