Faik Konitza

Bibliographie

Liens

Overzicht van 4 boeken

"…era e ringjalljes" (`de wind van de wederopstanding` - Verhalen - "55", 2006)

Dit boek bevat 130 pagina's. De auteur heeft een driedelig gedicht, vijf verhalen en één introductie van het laatste verhaal bij elkaar gebracht. Dit boek begint met het gedicht `Ik en de Klassen oorlog`, gepubliceerd in de krant "Repubika", in februari 1991. Dit was 1 dag ná het neerhalen van het standbeeld van dictator Enver Hoxha.
Gebaseerd op zijn eigen biografie, legt Eden Babani de nadruk op de behandeling die het individu onder de communistische dictatuur krijgt. Ook al zijn de subjecten van zijn verhalen deels gebaseerd op waar gebeurde verhalen, het is de auteur gelukt om deze verhalen artistiek te recreëren met de effectieve structuur van het genre.

Nekrologji (`Necrologie`- Roman - Geer, 2008)

De gebeurtenissen in deze roman vinden plaats in twee verhaallijnen en in twee verschillende tijdperken. In de eerste verhaallijn zijn gebeurtenissen van de jaren '90 geplaatst.  In de tweede verhaallijn worden door middel van digressies episoden uit het leven van een dorp in Midden Albanië van de jaren ´70 gebracht. Beide verhaallijnen worden door de hoofdstukken heen in elkaar gevlochten. De protagonist, ooit gewerkt als dorpsleraar en nu plaatsvervangend hoofdredacteur van de krant van de ex-politieke vervolgenden, vertelt de verhalen in de eerste persoonsvorm. Omstreeks midden van de jaren ´90 overlijdt zijn vriend, Drini, voormalig lid van de Partij van de Arbeid en voorzitter van het dorpsraad. De protagonist schrijft een necrologie over zijn vriend en hij wil het publiceren in de krant waar hij voor werkt. De hoofdredacteur gaat daar niet mee akkoord. Dit is de oorzaak van het debat tussenbeiden…… Het vervolg van de roman werpt een licht op het leven van de dorpelingen en de intellectuelen in een dictatuur die zowel agressief alsook lachwekkend is, die op de één of andere manier werd gestigmatiseerd door de eerlijke en realistische mensen.

 

Një birrë më pak (`Een biertje minder`- Roman – Geer, 2009)

 

De auteur heeft dit boek opgedragen aan twee van zijn beste vrienden: Klito Lamaj en Burim Kokoshi, beide ex politieke gevangenen door het communist regime. Zoals blijkt uit een notitie gemaakt op de laatste pagina van het boek, is hij begonnen een aantal van die gebeurtenissen op papier te zetten vanaf 1968. Maar zoals hij zich herinnert was hij gedwongen de schriften te verbergen in hout en rommel schuurtjes. De gebeurtenissen van deze roman nemen ons mee naar de kuststad Vlorë van de jaren ´60, de thuishaven van drie vrienden: Heraklit, Buron en Edmir. De twee eersten, nakomelingen van bekende families in de omgeving, hebben een aantal jaar in een politieke gevangenis gezeten. Ook ná hun vrijlating ervaren zij nog steeds de discriminatie en dat er op hen wordt neergekeken. Dit bleek onder andere uit het werk wat zij moesten verrichten, namelijk zwaar werk in de moeilijkste omstandigheden. De derde vriend is een leraar en ondanks het feit dat zijn opa doodgeschoten is om politieke redenen, beleeft hij de klassenoorlog iets lichter, beschermd onder de paraplu van zijn vader, die een dokter is.

 Deze roman is een levende afspiegeling van dat deel van de Albanese realiteit die buiten de officiële literatuur en de socialistische realiteit bleef.

 

Qoshku i rrëfenjave `Te Fadili`(`De hoek der vertellingen `Bij Fadil` - Verhalen – Geer, 2010)

 

Een groep vrienden van verschillende leeftijden zijn bezoekers van café `Te Fadili`, die de naam van de eigenaar draagt en die een vriend van hen is. Fadil vraagt aan iedereen, dat zij in plaats van politieke debatten, gebeurtenissen van eigen leven vertelt. Hij toont zelf het initiatief en vertelt hoe hij veranderde van een politieke persoon, ooit een vooraanstaand partijlid, een geëmigreerde steenhouwer, in een café eigenaar. De vrienden vinden zich in het geen de eigenaar vertelt en zij beginnen met hun verhalen, ieder verhaal interessanter dan het andere… Door midden van dit boek laat Eden Babani hier het talent zien van zowel een gezellige als ook scherpe komiek.

 

Agenda

Balkan Trafik festival
25-27 avril
Place de Brouckère, Bruxelles
Progamme ici
-------------

L'association en images

cutting cake 2.jpg

Archives