Faik Konitza

Bibliographie

Liens

De voorstelling mag doorgaan !

In oktober 2010 heeft onze vereniging het eerste theater atelier voor kinderen van 8 tot 12 jaar geopend. We hebben heel wat geïnvesteerd in bereidwilligheid en samenwerking tussen Konitza en de Dienst Cultuur van de Gemeente Sint-Gillis.

 

Voornamelijk onze animator, Zenel, heeft dit theateratelier vrijwillig op zich genomen. Gesterkt door zijn overtuiging en enthousiasme, heeft de voorzitter van onze vereniging het voor elkaar gekregen om morele en financiële steun te verwerven bij de Dienst Cultuur van de Gemeente, maar ook en vooral een geschikt lokaal om dit soort activiteit te ontvangen. Ons doel was om een atelier te bieden voor kinderen uit Sint Gillis, vooral uit gezinnen met een bescheiden inkomen, waarvan de meesten niet het geluk hebben gehad aan een culturele activiteit deel te nemen. Hiervoor hebben we contacten gelegd met enkele scholen uit de gemeente, de Dienst Cultuur, het OCMW, CEMO en andere verenigingen in Sint Gillis, om onze folders te verspreiden ter promotie van het atelier, om een kans te bieden aan alle kinderen van Sint Gillis. Natuurlijk hebben we ons voor deze activiteit niet beperkt tot de Brusselse kinderen. Ons devies is eenvoudig: “cultuur is om met iedereen te delen, met alle Brusselaars” Zo hebben we ons atelier geopend in het Huis van de Culturen van de Gemeente Sint Gillis, in de hoop een steentje bij te dragen op de weg van culturele acties in onze gemeente.

 

Van een tiental kandidaten bij de start, hebben er acht de voorbereidende cyclus voor de voorstelling doorlopen. Het werk van Zenel Laci, regisseur en animator van het atelier, zorgde ervoor dat de kinderen van Konitza echt acteurs werden. Hun voorstelling aan het eind van het jaar was een prachtig succes. En de voortelling stopt nog niet, want verschillende andere instellingen en Brusselse scholen hebben de wens geuit om deze voorstelling te programmeren. Woensdag 18 mei 2011, heerste een abnormale stilte in het Huis van de Culturen van Sint Gillis. De kinderen en hun leraar bereidden de voorstelling voor, wetend dat een grote uitdaging hen te wachten stond: de presentatie van het resultaat van hun harde werk, voor hun ouders en vrienden, het bestuur van Konitza en de gemeentelijke diensten. De kinderen kleedden zich in hun kostuums, waren zenuwachtig en opgewonden, terwijl Zenel een laatste hand legde aan wat technische problemen…en de voorstelling kon beginnen!

 

Tacha en Aurore groetten de toeschouwers, en vroegen om alle gsm’s uit te zetten, en we kwamen dichterbij. In een aantal kleine sketches interpreteerden de kleine acteurs twee, soms drie personages in een harmonieus geheel, niet eenvoudig voor 10-jarige kinderen. Sara, Borana, Gresa, Jeton en Jona, speelden hun rollen zonder moeilijkheden, wisselend van personage alsof het voor hen vanzelfsprekend was, voor de trotse en genietende toeschouwers. Elk van onze spelers was het bewijs dat we een prachtig resultaat konden boeken met weinig middelen.

 

Konitza vzw dankt van harte zijn animator en mede-oprichter van de vereniging Zenel Laci voor zijn toewijding in zijn werk. We danken ook de ouders, hun vertrouwen in ons, en we hopen dat de voorstelling, de sfeer, de lokalen en ons werk tegemoetkomen aan hun verwachtingen. We willen ook de Dient Cultuur van de Gemeente Sint Gillis bedanken en vooral haar directrice Juliette Roussel, voor haar steun gedurende dit project.

 

Tot slot, willen we zeker iedereen groeten die ons heeft ondersteund en bijgestaan in dit project, dat mede mogelijk werd gemaakt door de Dient Cultuur. We hopen volgend jaar weer verder te kunnen werken. De voorstelling « Enfanfarinés et compagnie » wordt op woensdag 1 juni 2011 voorgesteld op de school “Val Fleuri” te Ukkel om 15u00 !

 

Agenda

Balkan Trafik festival
25-27 avril
Place de Brouckère, Bruxelles
Progamme ici
-------------

L'association en images

Cakes.jpg

Archives