Faik Konitza

Bibliographie

Liens

Dagboek van een Kosovaarse vrouw

23 November 2011, Cultureel centrum van Brussel / Veertiendaagse van de Vrouw

Dagboek van een Kosovaarse vrouw” is een toneelstuk, aangepast door Safet Kryemadhi, geïnspireerd door het verhaal van Sevdije Ahmeti, een Albanese mensenrechtenmilitante, geschreven tijdens de oorlog in Kosovo. Anila Dervishi

 

Dagboek van een Kosovaarse vrouw is een collectief project dat opgestart is door Zenel Laci en gegroeid uit de nood om ervaringen van de Kosovaarse Albanezen vast leggen, zodat deze aan de vergetelheid ontrokken worden. Het project wil essentiële kwesties aansnijden. Het ter sprake brengen van de wreedheden of de schendingen tegen de mensheid, die oorlogsmisdaden met zich meebrengen, kunnen ook een catharsis zijn.

 

De voorstelling roept met veel waardigheid de misdaden op die begaan zijn tegen vrouwen in deze periode van geweld en bloedvergieten. Maar het is vooral een getuigenis van liefde en vrijheid die overgebracht wordt door actrice Anila Dervishi, ondersteund door muziek van Afrim Jahja en verontrustende beelden door Nimetulla Parlaku. Ze vermengen: geluid van een rockgitaar toespraken, universele verklaringen, projectie van droomachtige beelden, een liefdeslied dat zaal omhelst en de acteurs en toeschouwers verenigt. Het is een moedige en heilzame creatie die de gewelddadige acties ten opzichte van minderheden of de meest kwetsbare personen afwijst, te beginnen met vrouwen en kinderen.

 

Regie en scenografie: Zenel Laci \\ Bewerking: Safet Kryemadhi \\ Actrice: Anila Dervishi \\ Muziek: Afrim Jahja \\ Images en video: Nimetulla Parlaku \\ Geluid en licht: Etienne Delronche \\ Kostuums: Elona Meshi \\ Decor en accessoires: Skender Hyseni \\ Productie: Gabrielle Dailly \\ Pers: Kate Holman \\ Foto’s: Julian Hills

 

En prestatie van Konitza asbl & Fritland-Théâtre, met de steun van: Cultureel centrum van Evere, De Stad Brussel, De dienst cultuur van de gemeente Anderlecht, Bozar, Balkan Trafik Festival. Met hulp van: De Koning Boudewijnstichting & De Federatie Wallonië-Brussel Theater.

Agenda

Balkan Trafik festival
25-27 avril
Place de Brouckère, Bruxelles
Progamme ici
-------------

L'association en images

cutting cake.jpg

Archives