Faik Konitza

Bibliographie

Liens

Na de oorlog Kosovo gezien door de ogen van een Belgische humanitaire helper

Literaire ontmoeting met Stéphane Vanderveken

Zaterdag 20 februari om 18u

Gepresenteerd door Safet Kryemadhi

De ontmoeting wordt geïllustreerd door de fototentoonstelling van Asllan Krasniqi. « L’Exode 99 ». De tentoonstelling is enkel gedurende deze avond toegankelijk.

Joodse Sociale Dienst, 68, Ducpétiauxlaan - 1060 Brussel (Sint-Gillis)

Bar open. Afsluiting van de avond om 22u

Voor meer informatie : email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  / This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ; Tel : 0496 76 62 21

Stephane Vanderveken is geboren in België, zijn vader is Belg en zijn moeder Italiaans. Hij is gediplomeerd in de klinische psychologie en werkte jarenlang voor Artsen Zonder Grenzen, zowel op het terrein (Albanië, Kosovo, RD Congo, Armenië, Nogorno Karabagh) als op de hoofdzetel. Stephane heeft ook een Master in Internationale Relaties. Sinds 2011 werkt hij bij de Europese instellingen, gespecialiseerd in selectie en aanwerving.

Kosovaarse kronieken
Een landschap na de veldslag. Beschreven in de Kosovaarse kronieken van Stéphane Vanderveken. Aangekomen in Prishtina in de zomer van 1999, op missie voor Artsen Zonder Grenzen, maakte de schrijver een stand van zaken op van landschap en lijden. Steden en huizen verwoest, mijnvelden, massagraven, versnipperde families, begrafenisprocessies, stilzwijgen van de overlevenden. En dan de honderden vermisten. De titel van dit werk, N.N (« Nomine Nescio ») verwijst nog naar deze lichamen zonder identiteit, ontdekt bij het doorzoeken van de slachtvelden. Als psycholoog van opleiding merkt Vanderveken koelbloedig de Servische attitude op : « deze schizoïde manier van eigendom op te eisen door het vernielen ervan. ».
De zon eclips van 11 augustus 1999 is als een rouwmantel over de laatste oorlog van het milennium. Maar er is ook de vreugde van de eindelijk veroverde vrijheid : kleine vrolijke caféetjes,  vieren van de helden, enthousiast onthaal van de humanitaire hulpteams.
Het boek wisselt af tussen schetsen van personnages, notities over de Albanese psychologie en reflecties over de beperkingen van humanitaire hulpinterventies.

De schrijver is, op zijn manier, ook een overlevende. Na een week verlof in Italië, stelt hij op het laatste moment zijn vlucht - om terug naar Prishtina te keren met een vliegtuig van het mondiaal aIimentair programma - uit, vertrekkend uit Rome. Enkele ogenblikken voor de landing stort het vliegtuig neer in de buurt van Mitrovica op 12 november 1999. Deze gunst van het lot verbindt Stéphane Vanderveken onlosmakelijk met Kosovo en haar inwoners.

Stéphane Vanderveken : NN (Chroniques kosovares), Edilivre 2014, 168 pp, 15,50 euros


Fototentoonstelling

« L’exode 99 » Foto’s om te strijden tegen de vergetelheid

Asllan Krasniqi is zonder twijfel de enige fotoreporter van de Albanese diaspora, die de laatste evenementen van de tragedie van het Albanese volk van Kosovo meemaakte. Hij vergezelde op de weg van lijden en pijn, de mensen weggestuurd van hun land, in bloed en tranen. De constante bezorgdheid van Krasniqi is om de foto’s te tonen over wat zijn volk heeft verdragen. Krasniqi heeft levensmomenten vastgelegd in de vluchtelingenkampen in België (Morlanwelz), Turkije (Kirklareli), Albanië (Kukës, Durrës, Tiranë) en Macedonië (Çegran, Stankovec). Een 15 000-tal foto’s  van de serie over De Exodus werden gemaakt in 1999.

 

Agenda

Balkan Trafik festival
25-27 avril
Place de Brouckère, Bruxelles
Progamme ici
-------------

L'association en images

cutting cake.jpg

Archives