Faik Konitza

Bibliographie

Liens

Verhalen en legenden uit Albanië

Wat als de wereld een verhaal zou zijn en de legendes een gemeenschappelijk cultureel goed?

We zouden - ergens subtiel in de verte - een vrouwenstem horen en gezangen omgeven door muzikale klanken.

Daar, in zo’n schitterend universum, waar het sacrale en het profane in het diepste met elkaar verbonden zijn, toont Albanië zich, ergens tussen legende en werkelijkheid.

Het begint met gezang, subtiel de gevoelens van een vrouw onthullend.

Haar stem nodigt ons uit voor een reis, een ontdekkingstocht naar sprookjesachtige plekken en unieke tradities.
Samen met haar doorkruisen we het Albanië uit de verhalen, een fantasierijk en mysterieus land, rijk aan legendes.

Ze verhaalt ons over de lotsbestemming des mensen en nodigt ons uit om legendarische avonturen uit een ander tijdperk te herbeleven, in een land soms zo nabij en een andere keer zo ver weg.

We horen geschreeuw, een gedicht, zinnen... en elk woord brengt ons dichter bij die schitterende wereld van Albanese vertelsels.

Op die reis, waar het sacrale en het profane dicht met elkaar vervlochten zijn, biedt een muzikant met gitaarakkoorden een klankbord voor mysterieuze en raadselachtige verhalen.

Een voorstelling die je uitnodigt om je te laten raken door de universele schoonheid van de Albanese verhalen en legendes.

Theatergezelschap Fritland-Théâtre

Paul Gilsonlaan 450 - 1620 Drogenbos, T 02 216 34 83

www.fritland-theatre.be

 

Productie

Regie: Zenel Laci

Tekst: Safet Kryemadhi

Vertolking: Anila Dervishi

Muziek: Afrim Jahja

Geluid en licht: Zenel Laci

Productie-assistente en persverantwoordelijke: Kate Holman

Een creatie van theatergezelschap FRITLAND-THEATRE met de steun van ‘l’Espace de Création’ en het ‘Balkan Trafik Festival’

Duur van de voorstelling: 40 min. (2 x 20 min.)

Agenda

2 december 2015 - 19.30 u

Le Cercle des Voyageurs

Lievevrouwbroersstraat 18

1000 Brussel

Reservatie: T 02 514 39 49 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

9 december 2015 - 18.30 u

Beursschouwburg

Auguste Ortsstraat 20-28

1000 Brussel

Reservatie: T 02 550 03 50 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

10 februari 2016 - 18 u

Le Senghor

Waversesteenweg 366

1040 Brussel

Reservatie: T 02 627 23 57 - This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

15 - 16 april 2016

Balkan Trafik Festival

Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23

1000 Bruxelles

Reservatie: T 02 216 34 83 - www.balakantrafik.com

 

Contact

Projectverantwoordelijke

Safet KRYEMADHI

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. +32 (0) 485 86 53 33

Regisseur

Zenel LACI

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. +32 (0) 474 26 08 91

Persverantwoordelijke en productie

Kate HOLMAN

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. +32 (0) 475 24 75 33

Foto rechten

Julian HILLS

www.hools.be

 

Theatergezelschap Fritland-Théâtre

De geschiedenis van het gezelschap start bij de productie ‘Le plus beau pays du monde’, een cabaret-rock bewerking van ‘Terres Mortes’ (Franz Xaver Kroetz).

De voorstelling werd in 2002 opgezet in de kelders van ‘l’Espace du Nord-Ouest’ , een alternatieve stek in het Brusselse.

In 2003 werd de monoloog ‘Nain’ voorgesteld in het klooster van Saorge (Frankrijk).

Het gezelschap bracht in 2004 een nieuw stuk op de planken: ‘Valencia, Princesse du monde’, vertaald in het Portugees. De voorstelling werd gespeeld in verschillende Portugese zalen (Coïmbra, Porto, Lissabon, Tondela en Aveiro).

‘Everything is on the wall’ (Atelier Van Praet, Brussel) werd door het gezelschap gecreëerd in 2005: een literaire en plastische voorstelling, een louterende ervaring die de kijker oproept om de slogans op een atelier muur te lezen. De voorstelling stuurt het gezelschap verder in de richting van meer radicale alternatieven met politieke perspectieven en een performatieve esthetiek. De reflectie moedigt aan om het theatraal veld te verbreden en omvat de video ‘Les artistes viennois vs le nazisme’.

In 2010 brengt het gezelschap ‘Journal d’une femme du Kosovo’ uit, een bewerking van een kroniek, opgesteld door de militante Albanese Sevdije Ahmeti tijdens de oorlog in Kosovo. Rauwe gitaarklanken gecombineerd met dans en videoprojectie vormen een theatrale voorstelling waar verkrachting als oorlogswapen in conflictgebieden centraal staat. De voorstelling werd gepresenteerd in Brussel, Wallonië, Vlaanderen, Kosovo en Albanië.

Twee nieuwe creaties zagen in 2014 het daglicht: ‘Vivre’ en ‘Human Beauty’, over de Europese Belofte zoals migranten zich dit voorstellen.

In 2015 werd de monoloog ‘Il était une fois l’Europe’ gespeeld en momenteel is een nieuwe creatie ‘Fritland Non-Stop, 2016’ in voorbereiding.


 

 Biografie

 Safet KRYEMADHI

Safet Kryemadhi woont in België en publiceerde artikels over geopolitiek, de Balkan, literatuur en steden. Uitgegeven bij Ovadia:

  • Balades littéraires en Albanie (2013)

  • Voyage en Albanie (2014)

  • Légendes, fables et contes albanais (2015)

 Zenel LACI

Zenel Laci is auteur, regisseur en scenograaf en studeerde af aan het Centrum voor theatrale studies in Louvain-la-Neuve. Hij volgde ook cursus scenografie aan het Hoger Instituut Sint Lucas in Brussel. Hij geeft Theater Workshops en zijn voorstellingen vinden plaats in België en het buitenland.

 Anila DERVISHI

Anila Dervishi studeerde Dramatische Kunsten aan het Instituut voor Schone Kunsten in Tirana. Ze werkte mee aan verschillende Albanese films en theaterstukken. Nadat ze Albanië in 1992 verliet en zich in Brussel vestigde, vervolgde ze haar carrière als actrice bij verschillende regisseurs: Xavier Lukomski, Claude Simon, Claire Gatineau...

 Afrim JAHJA

Afrim Jahja studeerde klassieke gitaar aan de Muziekacademie van Schaarbeek. Sinds meer dan 30 jaar neemt hij als gitarist en mondharmonica speler deel aan diverse muziekgroepen en -formaties in België en het buitenland. Op de Belgische podia is hij vooral bekend in de genres Blues en Rock.

Theatergezelschap FRITLAND-THEATRE www.fritland-theatre.be

Het woord kan een berg in beweging brengen

(Albanees gezegde)

Agenda

Balkan Trafik festival
25-27 avril
Place de Brouckère, Bruxelles
Progamme ici
-------------

L'association en images

eagle 3.jpg

Archives